3.2.2017

Julkaisu hoi! Missä on nimiölehtesi?

Huokaiset helpotuksesta. Kello seinällä näyttää jo kahtakymmentä vaille puoltayötä eikä työhuoneessasi ole enää muuta valoa kuin tietokoneen himmeä ruutu. Edessäsi on lukuisia sivuja tekstiä, takanasi tuskaisia tunteja ja hartioillasi työllä hankittu viiltävä kipu. Hymynkare viivähtää kuitenkin huulillasi: se on valmis! Vaadittu yksityiskohtainen raporttisi kuukausien tutkimuksesta on siinä. Teos on taitettu lähes lopulliseen graafiseen muotoonsa. Pilkut ja pisteet on oiottu niille kuuluville paikoille. Mutta ne tärkeimmät? Raportin tulokset ovat yhteiskunnalle merkittäviä ja mietit vielä viimeisinä vuorokauden minuutteina, miten saisit sen julki - kaikkien täytyy saada tietää näistä. Mutta miten? Haluat varjella työtäsi niin, että se säilyy, on löydettävissä ja avoimesti saatavilla. Et kuitenkaan jaksa uhrata enää ajatustakaan tälle: kunnon yöuni on nyt tarpeen, mietit asiaa vasta seuraavana aamuna.

Kuvan lähde: gratisography.com


Aamun valjetessa sinun onkin hyvä lukaista tämä. Yritän tässä parhaani mukaan valaista sinulle, mitä tietoja käsikirjoituksestasi täytyy vielä löytyä, jotta sitä voidaan todella alkaa kutsua julkaisuksi - olipa kyse sitten painetusta tai verkkojulkaisusta. Eli kerron sinulle julkaisuille tarpeellisesta nimiölehdestä. (Verkkojulkaisualustojen vaatimuksista olen kirjoittanut aiemmin.)

Olipa kyseessä sitten painettu tai verkkoversio:

Jos ja kun haluat, että julkaisusi tunnistetaan yksiselitteisesti ja se saadaan eri järjestelmiin tallennettua oikeilla tiedoilla, käy läpi seuraavat kysymykset ja vastaa niihin:

- Kuka on teoksen tekijä? Tai vastaavasti kuka on ja ketkä ovat sen toimittajat, jotka kantavat vastuun kokonaisuudesta?
- Mikä on teoksen nimi eli nimike? Onko teoksella alanimikettä?
- Kuka tai mikä on teoksen julkaisija?
- Mikä on julkaisun julkaisupaikka?
- Entä julkaisuvuosi?


Näillä tiedoilla päästään alkuun...

Ilmestyykö käsikirjoitukseni osana sarjaa?

Jos julkaiset sarjassa, tarvitset sarjatiedot: sarjan nimi, osan numero sekä ISSN-tunnuksen.

Mitä muuta minun pitää julkaisuun merkitä?

Copyright-tiedot (Suomessa tekijänoikeudet ovat tosin tekijöillä tiedosta riippumatta), avustajien nimet (taittajat, kääntäjät ym.), sekä julkaisun painetulle versiolle tarvitset tietoosi käyttämäsi kirjapainon sekä painopaikan ja -vuoden.

Tarvitsenko julkaisulleni tunnistetta?

Ehdottomasti. Tarvitset julkiseen käyttöön tarkoitetulle julkaisullesi yksilöivän tunnisteen eli ISBN-tunnuksen. Aivan kuten meillä ihmisillä on henkilötunnus, ajoneuvoilla rekisterinumero, myös julkaisu tarvitsee yksilöivän tunnisteen. Verkko- ja  painettuversio tarvitsevat eri tunnisteet - ja niissäkin eri muotoon tehdyt ansaitsevat omansa (kova- vai pehmeäkantinen, PDF vai ePUB). Tunnisteet saat julkaisusi julkaisijalta edellä mainittuja tietoja vastaan (Lapin yliopiston tapauksessa meiltä LUPista) tai tämä ainakin osaa neuvoa, miten tunnisteen kanssa menetellään. Jos julkaisijana on taho tai henkilö, joka ei julkaise säännöllisesti, silloin käänny Kansalliskirjaston puoleen.

Painettuun versioon tulisi saada ISBN-tunniste takakanteen vielä viivakoodina. Viivakoodin saa pääsääntöisesti käytettävältä kirjapainolta.


Miten merkitsen tiedot julkaisuuni?

Kaikki nämä edellä mainitut tiedot merkitään julkaisusi nimiölehdelle. Kansalliskirjasto ohjeistaa varsin yksityiskohtaisesti näiden tietojen sijainnit nimiölehdellä (etu- vai takapuolelle) ja esittelee myös yksinkertaisen esimerkkilehden.

Tietojen vakioitu muoto julkaisussa helpottaa huomattavasti sen tallentamista eri järjestelmiin - varsinkin kun tallentajia ovat useimmiten julkaisun ulkopuoliset asiantuntijat. Joten, sinä kirjoittaja, uhraa hetki ajastasi julkaisusi tekniseen viimeistelemiseen. Tällä vaivalla saadaan työsi löydettäväksi ja saavutettavaksi, yksilöidyksi ja tunnistettavaksi.

Otathan, kirjoittaja hyvä, yhteyttä ja kyselethän lisää, jos jokin askarruttaa. Voit kääntyä kirjastosi puoleen tai LUPin puoleen. Olemme täällä sinua varten.


Hyvää huomenta!
Tänään on julkaisusi ensimmäinen päivä,
Anne Koivula
Lapland University Press

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti