18.1.2016

Pelottava Predator - ja muut julkaisualan kuulumiset


Ja jälleen ajankohtainen sananen julkaisurintamalta. Huomioikaa erityisesti kirjoituksen lopussa oleva tiedote mielenkiintoisesta webinaarista.Jufo-tasot muuttuvat sittenkin!


Julkaisufoorumi-luokitus on tehty kaikille tunnistetuille tieteellisen makuista toimintaa harjoittaville sarjoille, lehdille, julkaisijoille ja kustantajille. Tasothan ovat siis 1 = perustaso, 2 = johtavataso ja 3 = korkein taso. Merkintä 0 ei ole taso. Tämä merkintä kertoo siitä, että kanava on tunnistettu ja käsitelty mutta julkaisukanava ei täytä tason 1 kriteereitä.

Menettelynä on ollut pääsääntöisesti se, että tason 1 ja merkinnän 0 välillä päivitystä tehdään jatkuvasti - tasolle 1 joko nostetaan tai poistetaan toimijoita. Tasolla 2 ja 3 jo olevia tai sinne haluavia kanavia koskevia muutoksia ja päivitysarviointeja käynnistettäisiin neljän vuoden välien (viimeksi vuonna 2014 ja seuraavan kerran vuonna 2018). Kuitenkin 19.5.2015 Julkaisufoorumin ohjausryhmä päätti, että painavasta syystä yksittäisiä oikaisuja voidaan tehdä jo ennen seuraavaa virallista päivitysarviointia.

Tällaisia korjauksia tasoille 2 ja 3 on nyt tehty 18 eri julkaisukanavan osalta, ja nämä astuivat voimaan tämän vuoden alusta. Positiivista muutoksissa on se, että suurimmalle osalle tämä on merkinnyt tason nousua, mutta joukossa on kaksi alemmalle tasolle tipahtanutta kanavaa. Julkaisutasoista kiinnostuneen kirjoittajan kannattaa siis varmistaa valitsemansa kanavan taso julkaisukanavahaulla saadakseen ajankohtaisen tiedon. Alustavien tietojen mukaan vuodesta 2017 lähtien tasojen painokertoimet tulisivat kasvamaan nykyisestä. Sitä myötä myös näillä tasojen muutoksilla tulisi tulevaisuudessa olemaan suurempi painoarvo.

Tarkemmin tehdyistä korjauksista voi lukea Julkaisufoorumin tiedotteesta: Korjauksia tasoluokkiin 2 ja 3.


Predatorit puhuttavat


Julkaisufoorumin paneelit arvioivat myös keväällä 2015 Beallin listalle kuuluvat tason 1 Open Access -lehdet uudelleen. Beallin lista on yhden miehen lista sekä yksittäisistä lehdistä että kustantajista, jotka antavat aihetta epäilyyn toimijan kyseenalaisuudesta. Näitä pahaa aavistamattomia tutkijoita metsästäviä julkaisukanavia kutsutaan saalistajiksi, saalistajalehdiksi - ja myös predatoreiksi. Selitin näistä jotain aiemmassa kirjoituksessani.

Julkaisufoorumin panelistit käyttävät Beallin listaa indikaattorina, eivät suoraan tuomiona, kuten TSV:n tiedotteessa sanotaan. Näin ollen Beallin listalla olevia kustantajia ja lehtiä, löytyy edelleen Julkaisufoorumin tasolta 1, koska panelisteille on annettu tämä oikeus jättää arvoisiksi katsomiaan kanavia kyseiselle tasolle. Beallin arvio siis voi olla eriävä julkaisufoorumipaneelin näkemyksestä.

Nämä Beallin listalla olevat toimijat on kuitenkin merkitty. Ne ovat julkaisukanavahaussa punaisella, ja näille Beallin listalta löytyville on oma täppänsä hakukentässä, joten kirjoittajalle siirtyy vastuu arvioida itse haluaako toimia kumman arvioinnin mukaan (Beall vai Julkaisufoorumi). Joka tapauksessa julkaisupisteet lasketaan Suomessa annetun tason perusteella, joten toisaalta näillä kanavilla julkaisemiseen on perusteensa. Tässä asetelmassa onkin sinänsä jotain mielenkiintoista: tutkija voi ottaa maineensa ja resurssiensa kustannuksella riskin julkaisemalla merkityllä kanavalla saadakseen yliopistonsa tarvitsemia julkaisupisteitä. Kumpi siis painaa vaa'assa enemmän, maine vai mammona?


Ja se lupaamani tiedote


Kirjastomme verkostoista kajahti tieto:
Saalistajatoimintaan liittyen SYNin (Suomen yliopistokirjastojen neuvosto) Tutkimuksen tuen verkosto järjestää Predatory Open Access -aihetta käsittelevän englanninkielisen webinaarin 27.1.2016 klo 14 alkaen osoitteessa: https://connect.funet.fi/tutkimuksentuki/. Seminaari on kaikille avoin. Ohjelmaa voi seurata myös myöhemmin, sillä webinaarista tehdään myöhemmin nauhoite. Lisää tietoa saa klikkaamalla tästä.Teistä huolta kantaen,
Anne Ruonala
LUP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti