25.2.2015

Uusi tutkimustietojärjestelmä henkilökunnan käyttöön ensi syksynä

Lapin yliopistossa on meneillään uuden LaCRIS-tutkimustietojärjestelmän käyttöönotto.

Lapin yliopisto aloitti uuden ohjelmistohankinnan kilpailutuksen jo pari vuotta sitten. Kiersin tuolloin kaikissa tiedekunnissa ja joissakin yksiköissä kertomassa, millaista järjestelmää olemme suunnittelemassa ja hankkimassa. Moni on varmaan ihmetellyt, onko asia hautautunut kokonaan jonnekin. Ei ole – ohjelmistohankinnan kansainvälinen kilpailutus vain ei ole niitä nopeimpia ja yksinkertaisimpia asioita. 


Käytettävyysvertailu Aalto-yliopistolta
 

Kilpailutus ja hankinta tehtiin yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa, mikä helpotti työtä ja toivottavasti paransi lopputulosta monin tavoin. Yksi suuri apu, minkä saimme Aalto-yliopistolta, oli tarjottujen järjestelmien käytettävyysvertailu, jonka oli suunnitellut Aalto-yliopiston strategisen käytettävyyden tutkimusryhmä. Asetimmehan järjestelmälle vaatimukseksi olla hyvä käytettävyydeltään akateemisen henkilökunnan näkökulmasta. Toinen suuri apu oli tietenkin se, että teimme vaatimusmäärittelyt tarjouspyyntöön yhdessä eli näin pystyimme ottamaan erilaiset tarpeet paremmin huomioon.

Lopulta viime syksynä allekirjoitettiin Elsevier B.V.:n kanssa hankintasopimus Pure-järjestelmästä. Samaa järjestelmää käyttävät jo entuudestaan Helsingin yliopisto ja Hanken, nyt sitten meidän lisäksemme myös Aalto ja Tampereen teknillinen yliopisto.


Syksyllä henkilökunnan käyttöön

Uuden järjestelmän käyttöönoton aloitimme viime syksynä. Olemme rakentaneet integraatioita hallinnon järjestelmiin, jotta tutkimus- ja opetushenkilöstöstä ja jatko-opiskelijoista sekä projekteista tarvittavat tiedot siirtyisivät automaattisesti ja ajantasaisina LaCRISiin. Kirjasto siirtää Juolukkaan tallennetut henkilökunnan julkaisutiedot (2006–2013) sekä juuri kootut viime vuoden julkaisutiedot uuteen järjestelmään kevään tai viimeistään kesän kuluessa.

Henkilöstön käyttöön järjestelmä voitaneen avata loppukeväällä, mutta varsinaisesti sitä ruvetaan käyttämään syksyllä, jolloin henkilökunnalle järjestetään käytön opastuksia ja neuvontaa.


Hyödyt tutkijalle

LaCRIS-järjestelmän avulla tutkijat saavat kotisivut ja voivat ylläpitää ja tulostaa CV:nsä. LaCRISiin tallennetut tiedot ovat samalla vaivalla hyödynnettävissä myös erilaisiin raportointitarpeisiin. Projektit saavat myös kotisivut ja niiden avulla julkaisunsa ja muut tuotoksensa näkyviin ja voivat nostaa esiin keskeisiä tuloksiaan.


Hyödyt yliopistolle

Yliopiston tutkimustoiminta ja asiantuntemus voidaan nostaa verkkosivuilla entistä paremmin näkyville. Eri tieteenalojen asiantuntijat ovat löydettävissä ja selattavissa LaCRIS-portaalin kautta, samoin tutkimusprojektit ja julkaisut. LaCRIS-järjestelmä helpottaa myös tutkimukseen liittyvän tiedon keruuta ja palvelee siten myös yliopiston johtoa entistä monipuolisemman tiedon avulla.

Liisa Hallikainen
Informaatikko


1 kommentti:

  1. LaCRIS tulee olemaan erittäin hyödyllinen sekä koko yliopistolle että yksittäiselle tutkijallekin. Yllättävän paljon tulee käytettyä jo vastaavia järjestelmiä mm. yhteystietojen ja yhteistyökumppanien metsästyksessä. Tutkimus ja tutkija tulee saamaan loogista lisänäkyvyyttä.

    VastaaPoista